#Durf te vragen

Ziek zijn, is niet makkelijk. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hierdoor je vriendjes moet missen, je er anders uit gaat zien of dat je een behandeling niet fijn vindt! Zit jij ergens mee of heb je een vraag? Durf dit te vragen aan Mies en Daan! Zij zijn medisch pedagogisch medewerkers in het ziekenhuis en weten bijna altijd raad!

Vraag:

Ik krijg iedere week een prik, dit vind ik echt heel eng. Hebben jullie tips om hiermee om te gaan?

Het antwoord van Mies en Daan:

Wat vervelend dat je zo vaak geprikt moet worden! Prikken zijn soms nodig helaas, daar kunnen we niets aan veranderen. Maar hopelijk kunnen we je wel helpen om ervoor te zorgen dat de prikken minder spannend voor je zijn. Het kan helpen als je van tevoren, bijvoorbeeld samen met papa en mama, bedenkt hoe een prik voor jou het minst erg is. Een soort ‘prikplan’. Als de dokter het vervolgens op jouw manier doet, is het hopelijk minder spannend! Onderstaande vragen kunnen jou hierbij helpen:

1. Wil je wel of geen verdoving?

Dokters hebben vaak een verdovingsspray die ze vlak voor de prik kunnen opspuiten. Soms kun je ook vragen om een Rapydan pleister. Dit is een verdovingspleister die een half uur moet inwerken. Vaak voel je dan minder van de prik.

2. Hoe kun jij het best ontspannen?

Als je geprikt moet worden, is dat natuurlijk best spannend. Maar als je lichaam ontspannen is, voel je minder van de prik. Probeer je tijdens het prikken maar eens net zo slap te maken als jouw knuffel. Lukt het jou? Andere manieren om te ontspannen zijn door te letten op je ademhaling, bellen te blazen of door gebruik te maken van de verhaaltjes van ‘relax kids’.

3. Moet de dokter vertellen wat hij aan het doen is of wil je dit juist niet horen?

Sommige kinderen vinden het fijn om precies te weten wat er gaat gebeuren. Je kunt dit tegen de dokter zeggen, zodat hij kan benoemen wat hij aan het doen is. Misschien kun je dan meteen afspreken of ze willen aftellen voordat ze de prik gaan geven. Andere kinderen willen het liever niet horen of zien. Je kunt dan een filmpje kijken, muziek luisteren of met papa of mama gaan kletsen. Bedenk van tevoren wat jij fijn vindt om te doen en spreek dit af met papa of mama!

Heb je je prikplan af? Misschien kun je dan een persoonlijk prikpaspoort maken waarin precies staat hoe jij het graag zou willen. Dit kun je zelf knutselen, tekenen of uittypen. Laat je prikpaspoort aan de dokter lezen voordat hij je gaat prikken!

Heb jij ook een vraag of wil je graag ergens advies over? Durf te vragen! Mies en Daan weten hier vast raad mee. Stuur je vraag naar redactie@opkikker.nl en wie weet staat het antwoord op jouw vraag wel in de volgende editie van KIK.!